Wat betekenen al die woorden op het menu bij een koffiezaakje eigenlijk?

"Doe mij maar een cappuccino zonder suiker" 

Altijd als ik in een gezellig koffietentje zit bestel ik hetzelfde lekkere kopje koffie dat ik gewend ben. Soms krijg ik nog wel eens een menukaart in mijn handen geduwd maar als ik dan al die namen lees kies ik toch vaak maar het bekende bakkie cappuccino (of misschien een espresso als ik iets sterks wil). 

Toch vroeg ik mij af, wat is nou precies zo'n flat white of long black. Ik ben daarom op een vrije dag met een lekker kop koffie gaan zitten en op onderzoek uitgegaan. Wat ik ontdekt heb ga ik hier met jou delen zodat ook jij voortaan met trots kan zeggen "Doe mij maar een flat white!"

Een goed begin is het halve werk

Al de koffie soorten die ik in dit artikel noem zijn allemaal op basis van een espresso, dit worden ook wel espresso-gebaseerde koffies genoemd. De espresso is als het ware de fundering van een goede kop koffie. Of je nou een cappuccino, latte macchiato of cortado bestelt het begint allemaal met een goede espresso. 

Vervolgens is het de hoeveelheid melk, melkschuim en/of water die je toevoegt dat bepaalt welke koffie je hebt gezet. Er zijn dus eigenlijk maar 3 á 4 variabelen waar je rekening mee hoeft te houden. Klinkt vrij eenvoudig, toch?

Koffiesoorten

Nu je begrijpt hoe een bepaalde koffiesoort tot stand komt ga ik je concreet vertellen wat nou het verschil is tussen die flat white en die long black

1. Espresso  (ook wel short black)
Espresso is de sterke basis voor alle koffiesoorten die hierna volgen. Het is een heerlijk pittig kopje koffie dat bestaat uit een shot van 25 - 35 ml sterke zwarte koffie.

 2. Dubbele espresso (ook wel doppio)
Een dubbele espresso bestaat uit twee shots van 25 -35 ml sterke zwarte koffie. 

3. Lungo
Een Lungo is een shot espresso waarbij de waterafgifte langer is. Het is als het ware een uitgerekte espresso. Een lungo bestaat uit een shot van 100 - 110 ml zwarte koffie.

4. Americano  (ook wel long black)
Een americano is een espresso waar heet water aan wordt toegevoegd. Een americano bestaat voor 2/3 deel uit heet water en 1/3 deel espresso. 

5. Ristretto 
Een ristretto is een extra sterke espresso. Een ristretto wordt gezet met evenveel koffiebonen als een espresso echter bestaat de shot uit 15 - 25 ml water waardoor de koffie sterker van smaak is. 

6. Macchiato
Een macchiato is een espresso met daarop een klein beetje melkschuim. Meestal bestaat een macchiato uit 2 shots espresso met daarop de melkschuim. 

7. Cortado
Een cortado is net iets anders dan een macchiato. Bij een cortado wordt namelijk zowel melkschuim als warme melk toegevoegd. 

8. Cappuccino
De geliefde cappuccino bestaat uit één deel espresso, één deel warme melk en één deel melkschuim, in die volgorde. 

9. Flat white
De flat white is een koffiesoort afkomstig uit Australië en Nieuw Zeeland. Een flat white bestaat uit twee shots ristretto met daarop warme melk. 

10. Latte
Een latte is een espresso met daarop twee delen warme melk en een klein beetje melkschuim.

11. Latte macchiato
Anders dan een latte bestaat een latte macchiato uit een shot espresso waarop warme melk wordt gegoten, afgetopt met een klein beetje melkschuim. 

Ik hoop dat je nu een beetje wegwijs bent geworden op het menu van je favoriete koffiezaakje. Mocht je toch nog koffiesoorten tegenkomen die je niet begrijpt of kent stuur ons dan een berichtje via Instagram of Facebook. Of vraag het aan die leuke barista achter de bar!

En nu dan?

Als je thuis ook graag heerlijke koffie wil zetten maar niet beschikt over een professionele espressomachine. Wees dan niet getreurd! 

Ook als je thuis een koffiezetapparaat hebt dat alleen werkt met koffiecupjes kun je tegenwoordig heerlijke koffie zetten. Bijvoorbeeld met die lekkere bonen uit dat koffiezaakje waar je de kaart nooit begreep...

Hoe dan precies? Met The Good Cup® neem je de controle over jouw koffiezetapparaat weer terug in eigen handen! Vul deze duurzame hervulbare koffiecup met heerlijke koffiebonen naar keuze. 

Geniet van (h)eerlijke koffie en bespaar honderden euro's!