The Good Cup® Tips & Tricks

We hebben The Good Cup ontwikkeld zodat je vanaf het eerste bakkie kan genieten van heerlijke en eerlijke koffie. Toch kan het wel eens voorkomen dat het niet direct lukt om het gewenste resultaat te behalen met The Good Cup. Maak je geen zorgen! Met de tips op deze pagina tover ook jij binnen no-time een (h)eerlijk bakkie uit The Good Cup. 

Bij het zetten van een espresso met The Good Cup zijn er drie primaire onderdelen die invloed hebben op het resultaat. Stampen, koffiemaling en de hoeveelheid koffie. Door te experimenteren met deze drie onderdelen ontdek je hoe je een perfecte espresso maakt!


9 van de 10 keer als het resultaat niet naar wens is, komt dit door het soort koffie (en het soort koffiemaling) dat wordt gebruikt.

Koffiemaling

We raden fijn gemalen koffie aan bij het gebruik van The Good Cup. De maling die vaak het best werkt is een moka pot maling. Deze is iets grover dan een espresso maling, maar wel fijner dan filtermaling. Als je koffie fijn gemalen is (zoals espresso blends vaak zijn) druk de koffie dan niet te hard aan met de stamper. Mocht er water uit je machine druppelen bij het gebruik van The Good Cup duidt dit er vaak op dat de koffie te hard is aangestampt en het water er niet doorheen kan. Je kan experimenteren met verschillende manieren van aanstampen. Soms is enkel het opdrukken van de deksel al genoeg druk om heerlijke koffie te maken. 

Naast fijn gemalen koffie kun je The Good Cup ook vullen met grovere koffiemaling. Zelf hebben wij ervaren dat dit vaak een wat minder sterke koffie als gevolg heeft. Het kan echter zijn dat het voor jou een perfect bakkie maakt!

Naast een fijne koffiemaling raden we een dark roasted koffie aan. Door koffiebonen te gebruiken met een sterke smaak krijg je ook een sterkere espresso duhh... Dit heeft onze persoonlijke voorkeur omdat wij van sterke koffie houden. Dit kan voor jou natuurlijk verschillen! 

Stampen

Hoeveel druk je uitoefent met de stamper heeft grote invloed op het eindresultaat. Omdat de hoeveelheid druk die je moet uitoefenen verschilt per koffie en koffiezetapparaat raden we aan om hier een aantal keer mee te experimenteren.

Hoeveelheid koffie

Het beste resultaat krijg je met The Good Cup als je de cup niet volledig tot boven met koffie vult. Dit is omdat als de cup helemaal tot boven gevuld is met koffie het lastiger is voor de koffie om er doorheen te stromen. Het is het best om de cup tot net iets onder de rand te vullen met koffie (nadat het is aangestampt). Als je een sterkere koffie wilt zetten is het mogelijk om de cup te vullen met meer koffie. Let er dan wel op dat er geen water langs gaat stromen. 

Doorlooptijd Nespresso Machine's

Het komt wel eens voor dat de doorlooptijd van je Nespresso machine langer is dan optimaal is voor een sterke espresso. Hierdoor kan je koffie waterig worden, en dat willen we niet! Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om de doorlooptijd van je machine aan te passen zodat ook jij een heerlijke espresso kunt zetten met The Good Cup!

Het instellen van de doorlooptijd van een Nespresso machine gaat als volgt:

 1. Zet een glas of mok onder je Nespresso machine (om het water op te vangen)
 2. Druk vervolgens op de afgifte knop zodat de machine begint met opwarmen
 3. Wacht tot de machine is opgewarmd 
 4. Druk de afgifte knop in en houd deze ingedrukt terwijl het water begint te lopen
 5. Zo lang je de afgifte knop ingedrukt hebt zal het water blijven lopen
 6. Wanneer je de afgifte knop loslaat is de doorlooptijd ingesteld op hoe lang je de knop ingedrukt hebt gehouden
 7. Test de perfecte doorlooptijd voor een sterke espresso (bij ons werkt 20-25 seconden het best)
Extra tips
Nog een dikkere schuimlaag op je koffie?

Uit onze ervaring blijkt dat er een dikkere schuimlaag ontstaat bij het gebruik van een fijnere koffiemaling. Daarnaast is de schuimlaag sterk afhankelijk van de soort koffie die je gebruikt. Sommige koffie produceert natuurlijk een dikkere schuimlaag dan anderen. 

Een eenvoudig barista trucje kan je wel helpen een dikkere schuimlaag te krijgen, en zelfs de smaak van je koffie te verbeteren. Eerst vul je The Good Cup met koffie en stop je hem in je machine. Vervolgens druk je op de knop voor afgifte zodat er water gaat stromen. Zodra er één druppel koffie uit de machine komt druk je nogmaals op de knop om de afgifte te stoppen. Het is de bedoeling dat er wat heet water in de cup blijft zitten. Wacht nu 10 seconden en druk daarna weer op de knop voor afgifte. Door de koffie in de cup even in het hete water te laten weken wordt de smaak van de koffie sterker en ontstaat er een dikkere schuimlaag. Dat is nog eens een truc waar je indruk mee kunt maken bij je vrienden!

Schoonmaken van The Good Cup®

Als je The Good Cup hebt gebruikt pas dan op met vastpakken, de cup zal warm zijn. Als de cup afgekoeld is kun je hem pakken en de koffie verwijderen. Als de koffie hard aangestampt is kan het helpen om er wat water op te laten stromen. 

Lukt het toch niet om lekkere koffie te zetten met The Good Cup? Stuur ons dan gerust een bericht via onze contactpagina. • Vandaag de cup binnen gekregen, super blij mee.
  Na wat experimenteren kwam ik met fijne maling en sterke bonen tot een perfect kopje koffie!
  Dikke aanrader!