Eén bakkie kan geen kwaad... Of toch wel?

Dat Nederlanders graag koffie drinken blijkt wel uit de cijfers. We drinken dagelijks namelijk meer koffie (en thee) dan water...! 

Een groot deel van deze koffieconsumptie neemt de vorm van plastic koffiecups aan. Maar is dat nog wel van deze tijd? 

De geschiedenis van een snel bakkie

Sinds de verschijning van de Nespresso man, George Clooney, in 2006 is de consumptie van "single-serve" koffie enorm gegroeid. Bijna iedereen heeft thuis en/of op kantoor een koffiemachine staan waar koffiecups in moeten. 

Toegegeven het is ook een enorm handige manier van koffie maken die vaak ook nog goed van smaak is. Echter begint de duistere kant van deze aluminium en plastic koffiecups steeds meer zichtbaar te worden. 

Eén bakkie kan wel kwaad!

Maar wat maakt deze plastic koffiecups dan zo slecht voor het milieu? 

Allereerst is er het gegeven dat veel van de plastic koffiecups bestaan uit een combinatie van plastic en aluminium. In principe zijn beide van deze stoffen goed te recyclen. Echter omdat de stoffen met elkaar verwerkt zijn (en dus vaak samen worden weggegooid) is het niet meer mogelijk deze te recyclen. Hiervoor moeten ze namelijk gescheiden worden verwerkt. 

Wel is het zo dat Nespresso na veel kritiek een speciaal recycling programma heeft gestart. Maar dat programma blijkt weinig tot niet effectief te zijn. Uit onderzoek blijkt dat van de 39.000 koffiecups die dagelijks worden gemaakt er 29.000, ofwel 75%, toch op de afvalhoop terecht komen. 

Daar komt ook nog eens bij dat het gerecyclede aluminium niet te gebruiken is voor het maken van nieuwe koffiecups. Wat betekent dat bedrijven als Nespresso een continue stroom van nieuwe grondstoffen nodig hebben om koffiecups te maken. En dat is in de wereld van vandaag simpelweg niet mogelijk (en verantwoordelijk). 

Is er een duurzaam bakkie?

Een oplossing die tegenwoordig steeds vaker wordt genoemd is composteerbare koffiecups.

Op het eerste oog lijkt dit een zeer mooie oplossing maar er zijn toch wat haken en ogen. Zo geven experts aan dat het sorteren van composteerbare koffiecups door afvalbedrijven bijna onmogelijk is omdat het verschil tussen plastic koffiecups en composteerbare koffiecups nauwelijks te zien is. Sorteren zou met de hand moeten gebeuren en dat is simpelweg te kostbaar. Het resultaat is dat de composteerbare koffiecups alsnog worden verbrand met de gevolgen van dien. 

Maar wat is dan wel een duurzame oplossing voor koffiecups die echt werkt?

Ja die is er zeker!

Ja zeker! Een mooi voorbeeld zijn roestvrijstalen hervulbare koffiecups zoals The Good Cup®. Deze hervulbare koffiecups kunnen jaren gebruikt worden en kun je vullen met elke heerlijke koffie die jij wil.

Zo bespaar je op jaar basis al gauw honderden plastic en aluminium koffiecups zonder ook maar één bakkie minder te drinken! 

Een mooie bijkomstigheid is dat het ook voor de portemonnee een stuk duurzamer is. Als je 3-4 koppen koffie per dag drinkt bespaar je €200-300 per jaar. 

Koop nu direct jouw eigen Good Cup en geniet van écht (h)eerlijke koffie!