Composteerbare koffiecups. De perfecte oplossing?

Bijna 10 MILJOEN kilo afval per jaar... Dat is hoeveel kilo wegwerp koffiecups Nederlanders per jaar weggooien. 

Waarschijnlijk denk jij nu "Zo veel? Hoe is dat mogelijk?". Het komt voornamelijk doordat wij Nederlanders zo gek zijn op koffie, en dan met name 'makkelijke' koffie.

Ongeveer 79% van alle Nederlanders drinkt koffie, en dan hebben we het niet over één bakkie per dag. Nederlanders drinken gemiddeld 4,1 koppen koffie per dag, daarmee zijn wij de nummer 5 grootste koffiedrinkers ter wereld*. Daar komt bij dat bijna 25% van de Nederlandse koffiedrinkers altijd/regelmatig koffie drinkt uit koffiecups**. 

Laat daar maar eens een korte rekensom op los:

17 miljoen Nederlanders X 79% zijn 13,43 miljoen Nederlandse koffiedrinkers. 

Van die 13,43 miljoen Nederlanders drinkt 25% altijd/regelmatig koffie uit cups, dat zijn 3,36 miljoen 'cup drinkers'. 

Met 4,1 koppen koffie per dag kom je dan uit op 13,77 miljoen koffiecups per dag, oftwel meer dan 5 MILJARD koffiecups per jaar.

En dat is dus alleen Nederland. Let that sink in...

Koffie verkeerd

Sinds de komst van het handige Nespresso systeem zijn koffiedrinkers wereldwijd groot fan van de eenvoudige, snelle en lekkere koffie die je kunt zetten met Nespresso koffiecups. En dat is ook niet zo gek. De machines zijn niet gigantisch duur in aanschaf, de cups zijn bijna overal verkrijgbaar en de koffie is snel en eenvoudig gemaakt. 

Toch blijkt steeds meer dat er ook een aantal minder toffe kanten zitten aan het door Clooney aangeprezen bakkie koffie. Cups blijken prijzig in vergelijking met de aanschafprijs van losse koffie, en nog belangrijker, al dat afval is gigantisch belastend voor het milieu. 

Dat er iets moet veranderen lijkt ook Nespresso zelf door te hebben. Zij hebben sinds een paar jaar een eigen recycling systeem opgezet waar Nespresso drinkers hun gebruikte koffiecups kunnen achterlaten. Een kleine eerste stap de goede kant op, maar helaas is ook recyclen een zeer energie intensief proces dat wederom veel grondstoffen en tijd kost. Daar komt bij dat slechts 29% van alle Nespresso cups in Nederland worden ingeleverd voor recycling, en dat is nog zonder alle niet-Nespresso cups mee te rekenen.  

Er lijkt een dringende behoefte te zijn aan een duurzaam en lekker alternatief voor de 'koffie verkeerd' van Nespresso, maar zo eenvoudig blijkt dat nog niet te zijn. 

Super duurzaam en gemakkelijk, of toch niet?

Jonge en innovatieve bedrijven als De Koffiejongens, Wakuli en Peeze presenteren composteerbare koffiecups als dé duurzame oplossing voor wegwerp koffiecups. Hetzelfde gemak van wegwerp koffiecups, maar dan gemaakt van duurzaam materiaal dat je na gebruik gewoon bij het GFT-afval (of zelfs in de tuin) kunt gooien, waar het vervolgens in voedzaam compost verandert.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar helaas is de realiteit helaas iets minder mooi dan dat deze wordt afgeschilderd door de eerder genoemde bedrijven. Zo claimt het bedrijf De Koffiejongens “Na gebruik gooi je de composteerbare koffiecapsules bij het gft-afval” (De Koffiejongens, 2020), echter als je kijkt op de website van Milieu Centraal wordt duidelijk aangegeven dat composteerbare koffiecups (zoals van bijvoorbeeld Peeze of de andere eerder genoemde bedrijven die vallen onder de EN-13432 norm) NIET bij GFT-, ofwel, groenafval gegooid mogen worden.

Er zijn verschillende redenen waarom deze regelgeving door de Nederlandse overheid wordt aangehouden.

Ten eerste kunnen de composteerbare cups enkel (binnen redelijke tijd) gecomposteerd worden in een zogenaamde industriële composteerinstallatie waarin het vervolgens tot 12 weken kan duren voor de cups volledig zijn verwerkt tot compost. Omdat Nederlandse afvalverwerkers een tijdspad hanteren van 5-6 weken voor het verwerken tot compost is dit te kort voor de composteerbare koffiecups.  De reden voor deze termijnen is dat een langer termijn simpelweg een te duur proces wordt waardoor afvalverwerkers onmogelijk kunnen blijven bestaan. Resultaat is dat alle materialen die niet binnen deze periode composteren worden verwijderd vóór het composteren.

Een belangrijk punt dat je niet moet vergeten is dat de materialen INDUSTRIEEL composteerbaar zijn. Helaas wordt echter door de producenten gecommuniceerd dat “de cupjes lossen op in de aarde”, maar daar is dus niks van waar. Het leidt zelfs tot zwerfafval als dergelijke composteerbare cups op straat of in de tuin belanden. Daar duurt het namelijk jaren voordat het composteerbare cupje is afgebroken.

Ten tweede blijkt dat de wel-composteerbare en niet-composteerbare materialen tot te veel verwarring leiden bij consumenten. Het is niet duidelijk meer waar de materialen precies weggegooid moeten worden. Zo wordt het soms aangezien voor plastic waardoor het bij het plasticafval eindigt en deze afvalstroom bevuilt. Dat kost afvalverwerkers (en dus indirect onszelf) gigantisch veel tijd en middelen. Daarnaast eindigen door de verwarring de verpakkingen soms in de natuur en daar composteren zij simpelweg niet.

Al met al lijken de composteerbare koffiecups op het eerste gezicht een fantastisch idee, maar als er kritisch naar gekeken wordt blijken er toch een aantal nadelen te zitten aan deze 'perfecte' oplossing. 

Voorkomen is beter dan genezen

Nou lekker dan... Wil je duurzamere koffie gaan drinken, blijkt dat er helemaal geen goede oplossingen zijn. Wat nu? Toch gewoon die niet-duurzame koffie blijven drinken? Of maar gaan sparen voor een bonen machine van een paar duizend euro? 

Nee! Ho, wacht! Er is wel degelijk nog een andere mogelijkheid! Heb je al wel eens gedacht aan hervulbare koffiecups? Hoe ideaal is dat. Je gebruikt dezelfde koffiecup gewoon opnieuw. Zo heb je geen plastic of aluminium afval, en je kunt helemaal zelf bepalen welke koffie jij in je cup stopt (bijvoorbeeld die lekkere koffie van dat speciaalzaakje om de hoek dat niet te koop is in koffiecups). 

Klinkt dat goed? Maak dan kennis met The Good Cup hervulbare koffiecup. Je kunt de roestvrijstalen koffiecup oneindig hergebruiken en vullen met je favoriete koffie. Zo bespaar je kilo's afval en honderden euro's, zonder ook maar één bakkie minder te drinken!

Onze missie is om duurzame oplossingen te bieden waarbij de gebruiker niet/minimaal inlevert op gemak, plezier en kosten. 

Met The Good Cup geniet je van het gemak van jouw Nespresso apparaat, zonder afval en zonder dure koffiecups aan te hoeven schaffen.

Al duizenden koffiedrinkers genieten van (h)eerlijke koffie. Vandaag kun jij profiteren van 40% korting en super snelle levering. Klik HIER en profiteer vandaag nog!