Arabica of Robusta, wat is nou eigenlijk het verschil?

Je hebt vast wel eens met een pak koffie in je handen gestaan waarop stond 100% Arabica bonen. Klinkt mooi en smaakt lekker, maar heel veel meer gedachten maak je er vaak niet aan vuil.

Maar wat is dat nou eigenlijk dat Arabica of Robusta? Simpel gezegd is het een verschil tussen het soort koffieplant waar de koffiebonen aan groeien.

Wat houdt dit dan precies in voor de smaak? En wat is nou het echte verschil tussen deze twee koffiesoorten? Daar kom je in deze blog achter!

Hoogbloeiers

Een groot verschil tussen Arabica en Robusta koffieplanten is de hoogte waarop deze groeien. Arabica planten zijn echte hoogbloeiers en groeien het best tussen de 600 en 1500 meter hoogte. Robusta planten hebben daarentegen een veel lager groeigebied tot maximaal 1000 meter hoogte.

Doordat de Robusta in lagere gebieden groeit zijn er veel meer parasieten en ziektes waar de plant zich tegen moet weren. Het natuurlijke afweringssysteem van koffieplanten is de productie van cafeïne. Dit is omdat veel gedierten en ziektes niet tegen hoge gehaltes cafeïne kunnen. Als resultaat hebben Robusta bonen een hoger cafeïne gehalte dan Arabica bonen. En dat is precies wat voor een groot deel het smaakverschil tussen Arabica en Robusta bepaalt.

Krachtig bakkie? Of liever wat milder?

Door het hogere gehalte van cafeïne in Robusta bonen worden deze vaak ervaren als stevig, krachtig en bitter. Koffie gemaakt van 100% Robusta bonen komt amper voor omdat deze veel te bitter en eenzijdig zou zijn. Arabica bonen zijn daarom dan ook veruit de meest gedronken koffiesoort van de twee. Door onder andere het lagere gehalte cafeïne in Arabica bonen wordt de smaak vaak als zacht, zoet en soms een tikkeltje zuur ervaren. Veel consumenten ervaren Arabica bonen als een meer verfijnde smaak om precies deze redenen. 

Wat kies jij?

Uiteindelijk komt je voorkeur voor koffie volledig neer op eigen smaak. Misschien drink jij het liefst 100% Arabica koffie, of juist pure Robusta koffie. Als jij meer van een wat zachtere koffie houdt heb je waarschijnlijk voorkeur voor een koffie die grotendeels bestaat uit Arabica bonen. Heb je een voorkeur voor een krachtig en intens kopje koffie? Dan ben je waarschijnlijk een grote fan van een koffie die naast Arabica bonen ook voor een groot deel uit Robusta bonen bestaat.

100% Arabica koffie

In onze "Wekelijkse Koffietest" hebben we twee zeer smakelijke 100% Arabica koffie's getest. Dit zijn de perfecte koffie's voor koffiedrinkers die van een stevig maar ook soepel kopje koffie houden.

Arabica & Robusta mix koffie

Heb jij meer een voorkeur voor krachtige en wat bittere koffie? Dan is een koffie met een hoger percentage Robusta bonen echt wat voor jou! Een koffie die naast Arabica ook redelijk wat Robusta bonen bevat is de Douwe Egberts Espresso. Probeer deze eens uit en kijk hoe het bevalt!

Wat is jou voorkeur qua koffie? Heb je liever een Arabica die wat zachter en zoeter is of ga jij liever voor wat meer Robusta bonen om een intense en meer bittere koffie te zetten? Laat het ons weten in de reacties!