(H)eerlijke ijskoffie in 10 minuten - The Good Iced Coffee

Nu de zon weer steeds vaker van zich laat horen krijg ik steeds meer zin in een heerlijke verfrissende ijskoffie. 

Ontdek een heerlijke ijskoffie recept dat binnen 10 minuten klaar is en ook nog eens een stuk gezonder dan die suikerbommen uit de supermarkt.

The Good Iced Coffee

Ingrediënten

 • 150 ml Afgekoelde Espresso
 • 1 Bol (Vegan) Ijs - Bijvoorbeeld Halo Top of Oppo
 • (Haver/Soja) Melk
 • 3 a 4 Ijsklontjes
 • Kaneel

Benodigdheden

 • Blender
 • Longdrink Glas

Bereiding

 1. Set 2 a 3 espresso's met een goede koffie (bijvoorbeeld The Good Coffee). Afhankelijk van hoe sterk jij de Iced Coffee graag wilt maken kun je kiezen om meer of minder espressos te gebruiken.
 2. Doe alle ingrediënten in de blender en mix deze door elkaar.
 3. Giet de Iced Coffee in het longdrink glas.
 4. Ga lekker in de zon zitten en geniet!.

TIPS
Wil je het recept nog wat opfleuren? Voeg dan wat extra donkere chocolade of een banaan toe. 

Heb jij leuke suggesties voor recepten of andere ideeën? Stuur ons een berichtje via info@thegoodcup.nl

Composteerbare koffiecups. De perfecte oplossing?

Bijna 10 MILJOEN kilo afval per jaar... Dat is hoeveel kilo wegwerp koffiecups Nederlanders per jaar weggooien. 

Waarschijnlijk denk jij nu "Zo veel? Hoe is dat mogelijk?". Het komt voornamelijk doordat wij Nederlanders zo gek zijn op koffie, en dan met name 'makkelijke' koffie.

Ongeveer 79% van alle Nederlanders drinkt koffie, en dan hebben we het niet over één bakkie per dag. Nederlanders drinken gemiddeld 4,1 koppen koffie per dag, daarmee zijn wij de nummer 5 grootste koffiedrinkers ter wereld*. Daar komt bij dat bijna 25% van de Nederlandse koffiedrinkers altijd/regelmatig koffie drinkt uit koffiecups**. 

Laat daar maar eens een korte rekensom op los:

17 miljoen Nederlanders X 79% zijn 13,43 miljoen Nederlandse koffiedrinkers. 

Van die 13,43 miljoen Nederlanders drinkt 25% altijd/regelmatig koffie uit cups, dat zijn 3,36 miljoen 'cup drinkers'. 

Met 4,1 koppen koffie per dag kom je dan uit op 13,77 miljoen koffiecups per dag, oftwel meer dan 5 MILJARD koffiecups per jaar.

En dat is dus alleen Nederland. Let that sink in...

Koffie verkeerd

Sinds de komst van het handige Nespresso systeem zijn koffiedrinkers wereldwijd groot fan van de eenvoudige, snelle en lekkere koffie die je kunt zetten met Nespresso koffiecups. En dat is ook niet zo gek. De machines zijn niet gigantisch duur in aanschaf, de cups zijn bijna overal verkrijgbaar en de koffie is snel en eenvoudig gemaakt. 

Toch blijkt steeds meer dat er ook een aantal minder toffe kanten zitten aan het door Clooney aangeprezen bakkie koffie. Cups blijken prijzig in vergelijking met de aanschafprijs van losse koffie, en nog belangrijker, al dat afval is gigantisch belastend voor het milieu. 

Dat er iets moet veranderen lijkt ook Nespresso zelf door te hebben. Zij hebben sinds een paar jaar een eigen recycling systeem opgezet waar Nespresso drinkers hun gebruikte koffiecups kunnen achterlaten. Een kleine eerste stap de goede kant op, maar helaas is ook recyclen een zeer energie intensief proces dat wederom veel grondstoffen en tijd kost. Daar komt bij dat slechts 29% van alle Nespresso cups in Nederland worden ingeleverd voor recycling, en dat is nog zonder alle niet-Nespresso cups mee te rekenen.  

Er lijkt een dringende behoefte te zijn aan een duurzaam en lekker alternatief voor de 'koffie verkeerd' van Nespresso, maar zo eenvoudig blijkt dat nog niet te zijn. 

Super duurzaam en gemakkelijk, of toch niet?

Jonge en innovatieve bedrijven als De Koffiejongens, Wakuli en Peeze presenteren composteerbare koffiecups als dé duurzame oplossing voor wegwerp koffiecups. Hetzelfde gemak van wegwerp koffiecups, maar dan gemaakt van duurzaam materiaal dat je na gebruik gewoon bij het GFT-afval (of zelfs in de tuin) kunt gooien, waar het vervolgens in voedzaam compost verandert.

Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar helaas is de realiteit helaas iets minder mooi dan dat deze wordt afgeschilderd door de eerder genoemde bedrijven. Zo claimt het bedrijf De Koffiejongens “Na gebruik gooi je de composteerbare koffiecapsules bij het gft-afval” (De Koffiejongens, 2020), echter als je kijkt op de website van Milieu Centraal wordt duidelijk aangegeven dat composteerbare koffiecups (zoals van bijvoorbeeld Peeze of de andere eerder genoemde bedrijven die vallen onder de EN-13432 norm) NIET bij GFT-, ofwel, groenafval gegooid mogen worden.

Er zijn verschillende redenen waarom deze regelgeving door de Nederlandse overheid wordt aangehouden.

Ten eerste kunnen de composteerbare cups enkel (binnen redelijke tijd) gecomposteerd worden in een zogenaamde industriële composteerinstallatie waarin het vervolgens tot 12 weken kan duren voor de cups volledig zijn verwerkt tot compost. Omdat Nederlandse afvalverwerkers een tijdspad hanteren van 5-6 weken voor het verwerken tot compost is dit te kort voor de composteerbare koffiecups.  De reden voor deze termijnen is dat een langer termijn simpelweg een te duur proces wordt waardoor afvalverwerkers onmogelijk kunnen blijven bestaan. Resultaat is dat alle materialen die niet binnen deze periode composteren worden verwijderd vóór het composteren.

Een belangrijk punt dat je niet moet vergeten is dat de materialen INDUSTRIEEL composteerbaar zijn. Helaas wordt echter door de producenten gecommuniceerd dat “de cupjes lossen op in de aarde”, maar daar is dus niks van waar. Het leidt zelfs tot zwerfafval als dergelijke composteerbare cups op straat of in de tuin belanden. Daar duurt het namelijk jaren voordat het composteerbare cupje is afgebroken.

Ten tweede blijkt dat de wel-composteerbare en niet-composteerbare materialen tot te veel verwarring leiden bij consumenten. Het is niet duidelijk meer waar de materialen precies weggegooid moeten worden. Zo wordt het soms aangezien voor plastic waardoor het bij het plasticafval eindigt en deze afvalstroom bevuilt. Dat kost afvalverwerkers (en dus indirect onszelf) gigantisch veel tijd en middelen. Daarnaast eindigen door de verwarring de verpakkingen soms in de natuur en daar composteren zij simpelweg niet.

Al met al lijken de composteerbare koffiecups op het eerste gezicht een fantastisch idee, maar als er kritisch naar gekeken wordt blijken er toch een aantal nadelen te zitten aan deze 'perfecte' oplossing. 

Voorkomen is beter dan genezen

Nou lekker dan... Wil je duurzamere koffie gaan drinken, blijkt dat er helemaal geen goede oplossingen zijn. Wat nu? Toch gewoon die niet-duurzame koffie blijven drinken? Of maar gaan sparen voor een bonen machine van een paar duizend euro? 

Nee! Ho, wacht! Er is wel degelijk nog een andere mogelijkheid! Heb je al wel eens gedacht aan hervulbare koffiecups? Hoe ideaal is dat. Je gebruikt dezelfde koffiecup gewoon opnieuw. Zo heb je geen plastic of aluminium afval, en je kunt helemaal zelf bepalen welke koffie jij in je cup stopt (bijvoorbeeld die lekkere koffie van dat speciaalzaakje om de hoek dat niet te koop is in koffiecups). 

Klinkt dat goed? Maak dan kennis met The Good Cup hervulbare koffiecup. Je kunt de roestvrijstalen koffiecup oneindig hergebruiken en vullen met je favoriete koffie. Zo bespaar je kilo's afval en honderden euro's, zonder ook maar één bakkie minder te drinken!

Onze missie is om duurzame oplossingen te bieden waarbij de gebruiker niet/minimaal inlevert op gemak, plezier en kosten. 

Met The Good Cup geniet je van het gemak van jouw Nespresso apparaat, zonder afval en zonder dure koffiecups aan te hoeven schaffen.

Al duizenden koffiedrinkers genieten van (h)eerlijke koffie. Vandaag kun jij profiteren van 40% korting en super snelle levering. Klik HIER en profiteer vandaag nog!

Nederland koffieland? Zeg dat wel!

Dat Nederlanders gek zijn op koffie dat weten de meeste mensen wel. Koffiezaakjes zijn overal te vinden en op werk valt gratis koffie bijna onder de primaire arbeidsvoorwaarden. Maar hoe gek zijn wij precies op koffie? En welke koffie vinden wij het lekkerst? Dit en meer ontdek jij in deze blog!

De (5e) Grootste Koffieleut van de WERELD

Misschien ben jij, net als ik, een ongelofelijke koffie-'addict' en kun jij je geen leven zonder koffie voorstellen. Koffie is voor jou eigenlijk net als water, je kunt niet leven zonder. 

Het zal je dan vast niet verbazen dat Nederlanders gemiddeld 4,1 koppen koffie PER DAG drinken. Als Nederlanders drinken we zelfs zoveel koffie dat we in de top 5 van 's werelds grootste koffiedrinkers staan (achter Finland, Noorwegen, IJsland en Denemarken)

Hoeveel kilo aan koffie drinken wij dan als Nederlands? Gemiddeld zo'n 8,4 kilo per persoon per jaar, dat is in totaal bijna 147 MILJOEN kilo koffie per jaar. Behoorlijk wat voor zo'n klein kikkerlandje!

"Drink jij 'm zwart of met melk?"

Als je bij iemand op bezoekt bent en je krijgt koffie aangeboden is de eerste vraag vaak "zwart of met melk?". Jij weet van jezelf en misschien ook van je ouders of huisgenoten heel goed hoe ze hun koffie graag drinken. Maar welke koffie vinden Nederlanders nou het lekkerst? Een lekker sterk zwart bakkie of toch liever een cappuccino met melk? 

Uit het Nationaal Koffie en Thee onderzoek van 2020 blijkt dat Nederlanders het liefst een zwart bakkie koffie drinken, 46% gaf aan hier de voorkeur voor te hebben. Maar de koffies met melk blijven niet ver achter, zo geeft 22% aan het liefst een cappuccino te drinken. 

Koffieschap doolhof? 

Ondanks dat wij als Nederlanders zo gek zijn op onze koffie zijn er toch wat dingen waar wij minder tevreden over zijn. Zo gaf een kwart van de koffiedrinkers aan het koffie aanbod in de supermarkten te breed of juist te klein te vinden.

En dat vind ik ook niet zo gek. Je hebt tegenwoordig tientallen soorten koffie met elk hun eigen 'aroma's', branding en keurmerken. Maar welke voor jou precies het best is? Dat blijft vaak een raadsel... 

The Good Coffee: gewoon een goede kop koffie!

Gelukkig is er een koffie die jou helpt wegwijs te worden in dit doolhof van brandingen, aroma's en duurzaamheidskeurmerken. 

The Good Coffee is een eerlijke koffie zonder allerlei poespas. Perfect voor elke koffiedrinker die gewoon een goede kop koffie wilt. Je hoeft enkel te bepalen of je jouw koffie graag zwart drinkt of met melk.

The Good Coffee Medium - Drink 'm Zwart is een koffie die speciaal gemaakt is om heerlijke espresso's en lungo's mee te maken. Dus ben jij gek op zwarte koffie? Dan is dit DE koffie voor jou!

The Good Coffee Dark - Drink 'm met Melk is een koffie die speciaal is gemaakt om heerlijke cappuccino's, latte macchiato's of koffie verkeerd mee te zetten. Dus drink jij je koffie het liefst met melk? Dan is dit deze koffie PERFECT voor jou!

Arabica of Robusta, wat is nou eigenlijk het verschil?

Je hebt vast wel eens met een pak koffie in je handen gestaan waarop stond 100% Arabica bonen. Klinkt mooi en smaakt lekker, maar heel veel meer gedachten maak je er vaak niet aan vuil.

Maar wat is dat nou eigenlijk dat Arabica of Robusta? Simpel gezegd is het een verschil tussen het soort koffieplant waar de koffiebonen aan groeien.

Wat houdt dit dan precies in voor de smaak? En wat is nou het echte verschil tussen deze twee koffiesoorten? Daar kom je in deze blog achter!

Hoogbloeiers

Een groot verschil tussen Arabica en Robusta koffieplanten is de hoogte waarop deze groeien. Arabica planten zijn echte hoogbloeiers en groeien het best tussen de 600 en 1500 meter hoogte. Robusta planten hebben daarentegen een veel lager groeigebied tot maximaal 1000 meter hoogte.

Doordat de Robusta in lagere gebieden groeit zijn er veel meer parasieten en ziektes waar de plant zich tegen moet weren. Het natuurlijke afweringssysteem van koffieplanten is de productie van cafeïne. Dit is omdat veel gedierten en ziektes niet tegen hoge gehaltes cafeïne kunnen. Als resultaat hebben Robusta bonen een hoger cafeïne gehalte dan Arabica bonen. En dat is precies wat voor een groot deel het smaakverschil tussen Arabica en Robusta bepaalt.

Krachtig bakkie? Of liever wat milder?

Door het hogere gehalte van cafeïne in Robusta bonen worden deze vaak ervaren als stevig, krachtig en bitter. Koffie gemaakt van 100% Robusta bonen komt amper voor omdat deze veel te bitter en eenzijdig zou zijn. Arabica bonen zijn daarom dan ook veruit de meest gedronken koffiesoort van de twee. Door onder andere het lagere gehalte cafeïne in Arabica bonen wordt de smaak vaak als zacht, zoet en soms een tikkeltje zuur ervaren. Veel consumenten ervaren Arabica bonen als een meer verfijnde smaak om precies deze redenen. 

Wat kies jij?

Uiteindelijk komt je voorkeur voor koffie volledig neer op eigen smaak. Misschien drink jij het liefst 100% Arabica koffie, of juist pure Robusta koffie. Als jij meer van een wat zachtere koffie houdt heb je waarschijnlijk voorkeur voor een koffie die grotendeels bestaat uit Arabica bonen. Heb je een voorkeur voor een krachtig en intens kopje koffie? Dan ben je waarschijnlijk een grote fan van een koffie die naast Arabica bonen ook voor een groot deel uit Robusta bonen bestaat.

100% Arabica koffie

In onze "Wekelijkse Koffietest" hebben we twee zeer smakelijke 100% Arabica koffie's getest. Dit zijn de perfecte koffie's voor koffiedrinkers die van een stevig maar ook soepel kopje koffie houden.

Arabica & Robusta mix koffie

Heb jij meer een voorkeur voor krachtige en wat bittere koffie? Dan is een koffie met een hoger percentage Robusta bonen echt wat voor jou! Een koffie die naast Arabica ook redelijk wat Robusta bonen bevat is de Douwe Egberts Espresso. Probeer deze eens uit en kijk hoe het bevalt!

Wat is jou voorkeur qua koffie? Heb je liever een Arabica die wat zachter en zoeter is of ga jij liever voor wat meer Robusta bonen om een intense en meer bittere koffie te zetten? Laat het ons weten in de reacties!

4 Fantastische manieren om koffiedik te recyclen!

Als Nederlanders drinken we samen meer dan 40 miljoen koppen koffie per dag. Dat zijn meer dan 16 olympische zwembaden vol met koffie, ELKE DAG! Dat is toch een bizarre hoeveelheid?

Naast het feit dat ik mij hierdoor heel erg afvraag hoe het is om te zwemmen in een zwembad van koffie zetten het mij ook aan het denken.

Als er zo veel koffie wordt gedronken, dan is er ook een enorme hoeveelheid koffiedik waar niets mee gebeurt. Sterker nog, het grootste deel komt gewoon op zogenaamde afvalbergen en ligt daar weg te rotten.

Daarom had ik het plan om eens anders naar koffiedik te gaan kijken. In plaats van dat je de overgebleven koffie ziet als rommel ga je het bekijken als iets waar je leuke dingen mee kan doen.

Dus laten we samen op avontuur gaan en kijken hoe jij je overgbleven koffiedik kan gebruiken!

In de tuin

Als compost

Wellicht wist je dit allang maar van koffiedik kan je super goede compost maken. Dit komt doordat koffiedik rijk is aan stikstof. Let echter wel op, als je te veel koffiedik toevoegt aan de compostbak kan dit ook negatieve effecten hebben. Idealiter bestaat je compostbak voor ongeveer 10-20% uit koffiedik.

Dus heb jij groene vingers, dan is dit super leuk om te proberen!

Tegen slakken

Je kent ze waarschijnlijk wel, die irritante slakken die alle planten op vreten en de tuin ruïneren..! Ook hiertegen kan koffiedik heel goed helpen. Voeg een hoop water toe aan je koffiedik en doe deze vloeistof in een plantenspuit. Door planten te bespuiten met een vloeistof waar caffeïne inzit worden slakken eenvoudig uitgeroeid.

In je ochtendroutine

Als scrub

Mix de koffiedik met een beetje honing en kokosolie om een heerlijke natuurlijke scrub te maken. Een stuk beter voor je huid dan andere niet-natuurlijke scrubs en daarnaast ook nog eens super milieuvriendelijk!

Als maskertje

Koffiedik bevat onder andere antioxidanten die super goed zijn om roodheid in het gezicht te verminderen en tevens de huid strakker te maken.

Mix de koffiedik met melk of room tot je een dikke pasta krijgt. Smeer dit op je gezicht en ontspan voor 20 minuten. Was het masker eraf en geniet van je heerlijke starke huid.

LET OP: Smeer het masker niet op de gevoelige huid rond je ogen!

Je ziet dus dat er een heleboel toffe dingen zijn die je kunt doen met overgebleven koffiedik. Let dus de volgende keer als je The Good Cup gebruikt op dat je het koffiedik niet gewoon weggooid. Maak een potje in de keuken of vlak bij het koffieapparaat waar je na elke gebruik je koffiedik in kunt gooien.

Dan heb jij binnen no-time een heerlijke strakke huid en een prachtige tuin!

Wil je graag jezelf of een bekende The Good Cup cadeau doen? Dan heb ik goed nieuws! We hebben momenteel 50% korting op zowel The Good Cup voor Nespresso als Dolce Gusto. De oplages zijn beperkt dus wees er snel bij! Klik HIER om je eigen Good Cup te bestellen. 

 • 1
 • 2